Найрезонансніші світові події у 2020 році

 


Пожежі в Австралії

На січень припав пік лісових пожеж у Австралії, котрі стартували ще у 2019 році. В результаті стихійного лиха загинули 475 людей, більше 1 млрд тварин. Знищено близько 10 млн гектарів лісів, понад 100 видів тварин опинилися під загрозою зникнення

Принц Гаррі і Меган Маркл відмовилися від звання членів королівської сім'ї

За словами принца Гаррі, це рішення далося йому важко. При цьому вони зберегли за собою титули герцога і герцогині Сассекських. У офіційному повідомленні було сказано, що пара не буде представляти королівську сім'ю на офіційних заходах, але продовжить "виконувати борг перед Королевою і Співдружністю".

Пандемія COVID-19

11 березня ВООЗ повідомила, що спалах хвороби, викликаний новим типом коронавірусу, досяг стадії пандемії. Про масові зараження Китай повідомив 31 грудня 2019 року. Багато країн, зокрема і Україна, протягом 2020 року закривали кордони, водили обмежувальні заходи. Під кінець 2020 го у світі захворіли понад 80 млн осіб, число померлих склало 1, 8 млн.

Протести Black Lives Matter в США

У травні в Мінеаполісі, штат Міннесота, почалися протести руху Black Lives Matter ( життя темношкірих має значення) проти расової дискримінації і поліцейського насилля. Протясти поширилися територією США, в деяких регіонах довелося ввести комендатську годину і задіяти Національну гвардію. Приводом для акції стала смерть Джорджа Флойда через жорстоке поводження під час затримання офіцером поліції.

Свята Софія стала мечеттю



10 липня собор Святої Софії в Турції знову став мечеттю. Він був збудований за вказівкою імператора Юстиніана 1 в 537 році. До появи собору Святого Петра Свята Софія була найбільшим християнським храмом у світі. Вперше собор став мечеттю після завоювання Візантії турками в 1453 році. В 1935 році мечеть після Указу Ататюрка стала музеєм. І ось у 2020 році вдруге за історію Свята Софія знову стає мечеттю.

Вибух в порту Бейрута

4 серпня в порту Бейрута, столиці Ливану, сталося два вибухи. Під час другого вибухнули 2750 т аміачної селітри, яка ьула была конфіскована з судна Rhosus и с 2013 року зберігалася в терміналах порту. Жертвами події стали більше 150 людей, понад 6 тис. постраждали. Ще 300 тыс. жителівзалишились без осель. Влада оцінила збитки в $15 млрд. 7 серпня президент Лівану Мішель Аун озвучив три версії вибуху: халатність, нещасний випадок і зовнішні фактори.

Протести в Білорусі

За даними ЦВК Білорусі, на виборах президента 9 серпня переміг Олександр Лукашенко. З цього дня по всій країні вибухають безпрецедентні протести, які не припинилися і досі. Мітингарі вважають результати виборів сфальсифікованими і вимагають відставки Лукашенка. Мітинги супроводжують надзвичайною жорстокістю білоруських силовиків. Відомо про десятки загиблих та покалічених людей.

Війна в Нагірному Карабаху

27 вересня у Нагірному Карабаху почалися бойові дії. Вони тривали півтора місяці, і тільки 10 листопада сторони сіли за стіл переговорів. В результаті Вірменія та Азербайджан підписали мирну угоду. Баку отримав ряд територій, що раніше були під контролем Єревану, зокрема ключове місто Шуша. У Карабаху організовані транспортні коридори. За даними Азербайджану загинуло понад 3 тисячі осіб, понад сто зникли. За даними Вірменії, з їхнього боку втрачено 2660 військових, тисячі людей стали біженцями.

Теракти у Франції

В передмісті Парижа обезголовили шкільного учителя. Нападником був 18-річний чеченець, який народився в Москві.

47-річний викладач Самюель Паті отримував погрози після того, як він на уроці показав карикатури на пророка Мухаммеда.

Нападника застрелила поліція неподалік від місця злочину. За даними неназваного представника поліції, ним був 18-річний чоловік чеченського походження, який дотримувався радикально ісламістських поглядів. Поліція затримала дев'ятьох підозрюваних. Спочатку затримали чотирьох родичів нападника, включаючи одного неповнолітнього. Пізніше в ході розслідування затримали ще п'ятьох - серед них двоє батьків учнів зі школи, де працював убитий.

29 жовтня у місті Ніцца новий теракт: озброєний ножем чоловік напав на людей біля церкви Нотр – Дам. Загинуло троє людей.

Президентські вибори в США

3 листопада відбулося голосування на президентських виборах у США. Американці обирали між прелставником Республіканської партії Дональдом Трампом та демократом Джо Байденом. Розгорнулася напружена боротьба. Зрештою, 14 грудня переможцем оголосили Байдена.

Інофмація 0532.ua

Поділитись на Google Plus

Автор Інформаційний центр

0 Коментарів:

Дописати коментар